onSchedule

Title Image

VR-syge/køresyge

Home  /  VR-syge/køresyge

VR-syge/køresyge

VR-syge er en form for køresyge, der indtræffer når de visuelle signaler hjernen får ikke stemmer overens med de fysiske påvirkninger af kroppen. Symptomerne er de samme som ved køresyge, hvilket vil sige, at du kan opleve general ubehag, hovedpine, kvalme, svedeture og mathed.

Med brug af udelukkende VR-headset antages det, at næsten hver femte person oplever VR-syge i mere eller mindre grad. Flere undersøgelser har vist, at

  1. VR-syge reduceres kraftigt ved stimuli af kroppens andre sanser – fx med bevægelse i sæderne, vindgeneratorer og surround sound-høretelefoner.
  2. Hjernen hurtigt kan lære at acceptere den virtuelle verden – faktisk reduceres tilfældene af VR-syge betragteligt allerede 2. gang man prøver virtual reality.
Hvad gør vi ved VR-syge?

VR-syge er ofte noget, som mange VR-arkader undlader at informere om – men hos VR Racing Denmark mener vi, at det er vigtigt at være helt åbent omkring det. Derfor informerer vi også om VR-syge i alle vores briefinger, inden vi sender nogen ud at køre i vores simulatorer.

Hos VR Racing Denmark bliver hele kroppen aktiveret i vores 5D simulatorer. Med bevægelse i sæderne, vindgeneratorer og surround sound høretelefoner oplever under 5 % af vores gæster VR-syge første gang.

Hvis uheldet alligevel er ude, har vi hos VR Racing Denmark i København en ekstra simulator uden bevægelse og VR, men derimod med et såkaldt triple-screen-setup med tre store skærme rundt om køreren, så man stadig har følelsen af at man er i bilen. Derved har man mulighed for at gennemføre sit løb sammen med vennerne eller kollegaerne.

Hvad kan jeg gøre ved VR-syge?

Hvis man ved, at man har tendens til køresyge, er der flere ting man kan gøre på forhånd for at mindske risikoen for VR-syge. Almindelige tiltag såsom at tage en køresygepille inden brug af virtual reality eller bruge et køresygearmbånd har vist sig også at modvirke VR-syge. Indtagelse af ingefær er også kendt for at reducere køresyge om end resultaterne fra studier er varierede.

Alternative metoder – såsom indtagelse af alkohol og cannabis – har også vist sig at have en stor effekt i reduktionen af VR-syge. Antagelsen er, at alkohol og cannabis sløver kroppens sanseoplevelse, hvorved hjernen ikke registrerer på samme måde, hvis der er uoverensstemmelse imellem den visuelle og fysiske påvirkning af kroppen. VR Racing Denmark opfordrer dog ikke til at bruge hverken cannabis eller alkohol til at modvirke VR-syge – og vi forbeholder os altid retten til at afvise personer, som vi oplever er for påvirkede til at betjene vores udstyr på en sikker og forsvarlig måde.

Hvis du har nogle spørgsmål omkring VR-syge, er du mere end velkommen til at kontakte os!